Споделянето на автомобили като част от решението на проблемите с градската мобилност (статия)

            Един от общите проблеми на европейските градове е недостатъчният брой паркоместа. Друг може да каже, че има твърде много коли и твърде големи. Независимо от политическите позиции, конкуренцията за улично пространство расте, включвайки пунктовете за зареждане на електрически автомобили, зоните за товарни и други логистични дейности, адаптирането към климатичните промени (т.нар. студени улици), пешеходните зони и велоалеите, както и обществената роля на уличното пространство в кварталите.

            Традиционен, но скъп начин за справяне с търсенето на пространство за автомобилите, е осигуряването на гаражни паркинги в кварталите. Изправеният пред значителни финансови проблеми германски град Бремен добавя и по-ефективен и устойчив вариант: реклама на споделените автомобили. Днес транспортният профил на Бремен е доста устойчив: 64% от пътуванията на жителите му са пеш, с велосипед или с обществен транспорт. Проучване от 2019 г. показва, че 26% от всички паркирани коли в квартал „Изгрев“ не са се движили в три последователни работни дни.

Рамка на успешното споделяне на автомобили

            За общината е важно да развие потенциала на споделените автомобили, за да замени личните. Проучвания показват, че за потребителя най-важните три изисквания са: лесно боравене, надеждност и близост на станциите за споделени автомобили.

            Боравенето и надеждността са отговорност на оператора. В надеждността се крие важната разлика между станциите за споделени автомобили и „плаващият“ вид на същата услуга. За да бъдат истинска алтернатива на личните автомобили, споделените трябва да са налични, когато са нужни.

Системите със станции позволяват както предварителна резервация, така и спонтанно използване. Плаващите системи позволяват само резервация няколко минути предварително, което значи, че не можете да сте сигурни, че ще има налична кола, когато се нуждаете от нея. Иновативният Бремен показва, че почти 80% от потребителите на споделени автомобили нямат кола в домакинството: те са заменили „първата кола“. Тъй като надеждността на услугата е от ключово значение за хората без лични автомобили, стационарните системи за споделяне имат голямо преимущество.

В общи линии комбинацията от добър обществен транспорт и системи за каране на велосипед е условие за бъдеща независимост от притежаването на автомобил. Споделените автомобили могат да заменят първата кола в домакинството, когато хората могат да извършват ежедневните си пътувания (до работа, университет, магазин, училище и т.н.) без автомобил. 23-те хиляди местни потребители на споделените коли представляват около 7% от шофьорите в Бремен. Швейцарските градове Цюрих и Берн пък показват, че потенциалът е още по-голям.

На хората, които годишно изминават по-малко от 10-12 хил. км обикновено им е финансово по-изгодно да използват споделени автомобили, отколкото да имат лични. Споделените също предлагат аспекти на удобство и гъвкавост: не се занимавате със зимни гуми или поддръжка и имате голям набор от превозни средства на разположение от споделения автопарк, които могат да отговорят на почти всяка нужда.

Как изглежда споделянето на автомобили на практика

            За да станете клиент на услуга за споделени автомобили, трябва да покажете шофьорска книжка. При наличието на разчитани от машини шофьорски книжки регистрацията може да се направи и чрез интернет. Плащането обикновено се извършва с директна дебитна или кредитна карта. Резервациите могат да се правят чрез интернет (мобилно приложение или браузър), а някои оператори предлагат и клиентско обслужване по телефон. Достъпът до автомобил става чрез смарт карта или приложение за мобилен телефон. При стационарните услуги резервирате автомобил за времето, в което очаквате да го използвате. Комбинация от такса за време и изминати километри ви позволява да изчислите разходите за всяко пътуване.

Интеграция във възраждането на града: ефикасен начин да си върнем уличното пространство

            Множество европейски квартали имат нужда да си върнат уличното пространство от паркингите за коли. Засега рекламирането на споделените автомобили е най-ефикасната стратегия за намаляване броя на колите в градските квартали, запазвайки гъвкавостта, без да се ограничава мобилността. Проучвания в Бремен показват, че 23-те хиляди негови потребители на споделени автомобили са се отказали (някои са се отказали да си купуват) от над 7000 автомобила. Ако бъдат наредени един зад друг, общата им дължина ще бъде 35 км. За да постигне подобен резултат изграждането на гаражни паркинги ще се нуждае от инвестиция от 100-150 млн. евро.

            Ролята на града е да предостави в кварталите места за станциите за споделени автомобили. Тези станции (наричани mobil.punkt в Бремен) са видими, леснодостижими и служат като реклама на услугата. Гъстотата на станциите е важна, защото прави споделянето на автомобили привлекателно. В някои квартали на Бремен могат да се намерят станции през 300 метра.

Интеграция в новото благоустрояване: принос към достъпните жилища

            Докато преди се изискваше от всички нови сгради да предоставят паркоместа, последни законови промени позволяват на предприемачи да предлагат услуги за мобилност, което е в полза на устойчивите модели (и намалява разходите). В зависимост от мястото на сградата, предприемачът трябва да замени паркоместата със станция за споделени автомобили и предложения за членство, споделени велосипеди, сезонни билети за градския транспорт и други транспортни услуги. Първо проучване (от 2022 г.) потвърждава, че новите сгради, които нямат паркоместа, са много повече, отколкото стария вид.

Осъзнаване и информираност: Удо представя споделянето на автомобили

            Информацията за наличието на такава услуга е първата стъпка от рекламирането ѝ. Как работи? Какво печеля аз? В Бремен анимационният герой Удо представя преимуществата на споделянето на автомобили. Удо предпочита да си почива, вместо да сменя гуми, да зарежда гориво или да се занимава с поддръжка на кола. Пощенски картички, плакати на билбордове и дори реклами в кина засилват информираността сред граждани, заинтересовани страни и политици.

Общински план за действие: какво може да направи един град

            Наясно с преимуществата на споделените автомобили за градското развитие, Бремен разработва първия общински план за действие през 2009 г. Целта му е да очетвори потребителите на споделени автомобили от 5000 през 2009 г. на 20 хил. през 2020 г. Но още по-важно от броя на потребителите е въздействието: най-малко 6000 автомобила са премахнати от улиците.

            Общинският план за действие се фокусира върху мерките, които градът трябва да предприеме в подкрепа на развитието на споделянето на автомобили. Ключови сред тях са:

  • Осигуряване на станции за споделени автомобили в кварталите (mobil.punkt)
  • Включване на споделянето на автомобили в благоустройството
  • Свързване на обществения транспорт и споделените автомобили
  • Споделяне на автомобили в управлението на автопаркове (както за администрацията, така и за бизнес сектора)
  • Информираност.

Стратегията е успешна. Федералните и градските власти приемат законови мерки в подкрепа на споделянето на автомобили. Стратегията на Бремен с гъста мрежа от станции в кварталите се превръща в пример за много други градове в Германия и извън нея.

Перспективи

            Бремен иска още повече да развие потенциала на споделените автомобили като част от своя План за устойчива градска мобилност и стратегии за достъпни жилища. Използването на все повече електрически автомобили в автопарка на споделените автомобили е обща задача на оператора и града, тъй като станциите ще се нуждаят от инфраструктура за зареждане. В дългосрочен план автоматизацията също би могла да играе роля – да кара автомобили до клиенти или да ги връща в станциите.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Подобни публикации

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *