Изпробвано вместо вас: Най-добрите услуги за споделяне на автомобили в Европа (статия)

Над 50% от европейските граждани живеят в големи градове, затова е нужно да има разнообразен транспорт, който да гарантира мобилността на хората. В това отношение услугите за споделяне на автомобили в Европа предлагат своя дан. Но в потребителското обслужване освен светлини, все още има и сенки. Затова ние изпробвахме и оценихме вместо вас най-добрите услуги за споделяне на автомобили в Европа.

Какво представлява услугата за споделяне на автомобили

            Споделянето на автомобили е абонаментен бизнес модел, в който хората заплащат такса за използването на транспорт. Услугите за споделяне на автомобили в Европа често са организирани от работодатели, транспортни фирми, фирми за споделено използване на автомобили и дори квартални организации.

            Сред ползите на споделеното използване на автомобили са:

            1. Широк набор от автомобили, измежду които да избирате.

            2. По-ниски разходи за собственост и поддръжка.

            3. Обществени ползи, като по-малко автомобили на пътя, което намалява вредните емисии, а и по-малко автомобили се конкурират за паркоместа.

Помогнете ми да се регистрирам, вие сте единствената ми надежда

            Компанията „Кар2Го” (линк – https://www.share-now.com/) от Хамбург предлага чудесно решение, но, за съжаление, стъпките, които трябва да направите преди да наемете автомобил, все още се нуждаят от изглаждане. Понеже е вероятно голяма част от клиентите на „Кар2Го” да летят по работа и да искат да наемат автомобил от летище, приложението за регистрация би трябвало да бъде много по-лесно за разбиране и използване. Никой не иска да се размотава, опитвайки се да го разгадае, докато всъщност трябва да върши работа.

            Първата преграда пред нас се оказа нуждата да сканираме 25-годишна германска шофьорска книжка, да качим снимката, след което приложението да ни върне отговор „невъзможно за разпознаване”. По-късно разбрахме, че „Юръпкар” е партньор на „Кар2Го” и предлага оценка на шофьорската ви книжка срещу малка такса (9 евро). В Хамбург 20 минути се опитвахме да вкараме данните от шофьорската книжка в системата, за да получим одобрение. Стана едва когато бе потвърдено, че наистина аз съм човекът от старата шофьорска книжка. В допълнение, интернет адресът за ръчно въвеждане на информацията е с много дребен шрифт и се намира в дъното на приложението.

            След като чу за преживяното от мен, Ерика реши да пропусне този процес и вместо това се ориентира към „Драйв Нау” (линк – https://www.share-now.com/de/en/), която предлага по-лесна регистрация. Регистрира се и в „Енджой” (линк – https://enjoy.eni.com/en), която използва автомобили „Фиат” – всичко отново мина гладко и получи одобрение в рамките на 24 часа. Единственото оплакване: „Енджой” не позволява регистрация през мобилен телефон, което премахва едно удобство за мнозина потребители.

            Въпреки че приложенията на услугите за споделени автомобили в Европа са интуитивни в много отношения, регистрационният процес все още не е напълно цифровизиран. Убедени сме, че услугата, която ще спечели сърцата на клиентите, ще предлага най-удобните и умни начини за събиране на клиентски данни и улесняване на регистрационния процес (линк – https://www.the-future-of-commerce.com/2019/09/30/what-is-digital-identity/).

Резервацията – едно чудесно преживяване

            Въпреки първоначалните спънки, веднъж като се регистрирате в „Кар2Го”, резервацията на автомобил е лесна и наподобява други услуги за споделяне на автомобили: Избирате кола в близък до вас район, маркирате колата в приложението и тя ще бъде резервирана за вас за следващите 30 минути.

            Отворих моя „Смарт Форту” с ПИН кода от приложението, след като получих трицифрен код – страхотно преживяване. „Мерцедес Бенц” предлага само „Смарт Форту”, ако искате електрически автомобил. БМВ също дава възможност четиричленно семейство да се движи из града с електрическия си „Ай3”. Италианската компания „Енджой” разчита на автопарк с коли „Фиат 500”.

            Определено искаме да виждаме повече електрически автомобили в бъдеще!

Проблемите с паркирането се превръщат в минало

            Приложението „Кар2Го” показва за всеки автомобил количеството гориво и дали се използва в момента – блестящо! Но как да излезете от паркинг без билет? Въпрос, който биха задали по-възрастните от нас, защото камерите разпознават регистрационния ви номер и ви отварят портала автоматично. Страхотно! Чувствате се важни, докато шофирате и робот ви отваря вратата.

            Що се отнася до паркирането, новините са страхотни: Можете да паркирате колата навсякъде в рамките на града, където намерите свободно паркомясто. Брошура в колата ви показва наличните гаражи с резервирани за „Кар2Го” места. Много е удобно за ежедневието: Пристигате в сърцето на града и избягвате скъпите паркинги.

            Не е нуждно да пълните резервоара, просто затваряте вратата и натискате „Край на наема.” Имате 15 секунди да проверите отново дали вашето дете, куче или куфар са все още в колата, след това системите затварят вратата и получавате писмо с фактурата. Много прозрачно.

            Извод: Потребителското изживяване като цяло е силно положително и изпълнява обещаното не само от гледна точка на услугата, но и на цифровизацията на процеса и електронната търговия.

Резултатите са налице: Изграждане на потребителска лоялност

            Цялостният резултат от „Кар2Го”: След първоначалното разочарование от регистрационния процес, опитът с марката беше страхотен, на разумна цена и удобен за ежедневието.        „Енджой” в Италия също е на разумна цена и има преимуществото да пестите от градските тол такси. Подобно на „ДрайвНау”, почти всички услуги за споделяне на автомобили предлагат първоначален ваучер, за да мотивират хората да използват колите им.

            Използването на автомобилите е ключов фактор за печалбата. Затова и маркетингът се опитва да ангажира клиентите със следващото им използване на услугата. В малкото проучване, което направихме, 44% от попитаните имаха неутрален опит с марката, но 1/3 от отговорите бяха положителни и дори силно положителни.

            Извод: Конкуренцията е сурова и този пазар все още е бойно поле. Задържането на клиенти се разиграва на опортюнистично ниво и все още не виждаме предложения за дългосрочни абонаменти (линк – https://www.the-future-of-commerce.com/2015/11/19/sharing-economy-is-just-getting-started/), макар че сме склонни да се обзаложим, че ще има такива в бъдеще. Макар да е възможен и би бил чудесен, персонализираният маркетинг отсъства в приложенията.

            С „Кар2Го”, „ДрайвНау” и „Енджой”, бъдещето на шофирането (https://www.the-future-of-commerce.com/2019/10/22/the-future-of-driving/) е ясно, като някои от големите автомобилни компании в Европа вече се борят за гражданите в големите градове – тези услуги наистина са индивидуална алтернатива на такситата, „Лифт”, „Юбер”. В момента всички компании работят по анализиране на данните си от използването на автомобилите, за да подобрят предложенията си и да станат още по-печеливши.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Подобни публикации

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *